Hoe val jij op als vakantiekracht?

Je volgt een opleiding tot helpende, verzorgende IG of verpleegkundige en je hebt al een stage gelopen, maar nu ga je als vakantiekracht in de zorg aan het werk. Hoe zorg jij er nou voor dat je een onuitwisbare indruk achterlaat op de afdeling(en) waar jij werkt?

Tips voor het achterlaten van een onuitwisbare indruk

Tijdens jouw stages heb je altijd met iemand meegelopen en mocht je af en toe zelfstandig handelingen uitvoeren. Nu wordt er van je verwacht dat je zelfstandig aan het werk gaat. Zeker in de vakantieperiodes kunnen ze jouw hulp als vakantiekracht goed gebruiken.

Tip 1: kom op tijd

Het klinkt zo logisch, maar zorg ervoor dat je 5 à 10 minuten voor jouw dienst op de afdeling bent. Zo kun je rustig even opstarten voordat je écht aan het werk moet. Zeker omdat je als vakantiekracht nieuw op een afdeling bent, kan het soms even zoeken zijn voordat je de juiste afdeling hebt gevonden. Zo voorkom je dat je als een gek door een gebouw heen moet rennen of in de stress schiet, omdat er geen parkeerplek te vinden is. Ben je (ongeacht wat de reden is) later, bel dan even naar de afdeling. Dan weten ze dat je onderweg bent. Alle contactgegevens van de afdelingen vind je in Shiftbase.

Tip 2: bereid je voor

Ook als vakantiekracht ontvang je inloggegevens van het systeem. Neem even rustig de tijd om ervoor te zorgen dat jij kunt inloggen, de zorgplannen hebt gelezen en eventuele vragen hebt genoteerd. Zo kom je tijdens jouw dienst niet voor verrassingen te staan. Lukt bijvoorbeeld het inloggen niet? Dan heb je voor de dienst nog even de tijd om te schakelen met de ICT-afdeling of de bereikbare dienst.

Tip 3: gebruik LSD en wees een OEN

Gebruik LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen) en wees een OEN (Open, Eerlijk en Nieuwsgierig). Je hebt natuurlijk tijdens jouw opleiding de nodige theorie gehad, maar nu is het tijd om alles in de praktijk te brengen. Wees tijdens de overdracht en in gesprekken met bewoners een OEN. Stel de vragen die je hebt of als je het niet snapt en ga onbevangen de gesprekken aan.

Tip 4: durf om hulp te vragen

Je hoeft niet alles te weten en te kunnen. Durf om hulp te vragen. Of het nou aan een collega is die bij je op de afdeling staat, omdat een zorgplan vragen oproept. Of dat je ons belt, omdat je niets snapt van de loonstrook. Wij zijn er voor je om je verder te helpen.

Tip 5: heb plezier in je werk

Geniet vooral ook van je vakantiewerk! Je hebt namelijk de meest gewaardeerde vakantiebaan die er is! Tijdens de drukte, zorg jij voor adem op de afdeling en neem jij de tijd voor de bewoners. Straal die positiviteit uit en dan weten we zeker dat je het terugkrijgt.

Aan werkt via Van A tot P

Bij Van A tot P maakt het niet uit of jij als vakantiekracht nou een vroege vogel of toch meer een nachtuil bent. Bij van A tot P bepaal jij zelf waar, wanneer en hoe vaak je werkt. Hoe lekker is dat? Als jij de afgesproken diensten werkt, regelen wij de rest voor je. De gewerkte uren geef je aan ons door, worden door ons verwerkt en krijg je wekelijks uitbetaald samen met de onregelmatigheidstoeslag (ORT) en de reiskostenvergoeding. 

Bij Van A tot P hebben wij geen minimum aantal uur dat je per week moet werken. Dus dat zorgt ervoor dat jij ook nog lekker kunt relaxen als vakantiekracht. Jij start jouw nieuwe schooljaar vol energie en met nieuwe ervaringen.